Skip to content

Costa-Gavras, eregast

Een prestigieuze gast op de derde editie van het BRIFF, de Frans-Griekse filmmaker heeft ons een immense eer gedaan met zijn aanwezigheid als eregast op het festival door middel van een masterclass en een retrospectieve in zes films die het eclecticisme van een uitzonderlijke loopbaan en carrière illustreren.

Wanneer hij Griekenland op 19-jarige leeftijd ontvlucht, besluit hij om film te studeren in Parijs waar hij als snel zijn carrière als assistent regisseur start van onder meer Henri Verneuil, Jacques Demy en René Clément. Z, zijn eerste grote opus, is een wereldwijd succes dat wordt bekroond met de Prix du Jury van het filmfestival van Cannes in 1969 en van de Oscar voor Beste Buitenlandse film in 1970. Vanaf dat moment maakte Costa-Gavras een serie politiek geëngageerde films zoals L’Aveu die de Manicheïsme gedachten van die tijd overhoop haalt, Etat de Siège en Missing, die de Palme d’Or in 1982 wint. De grootste acteurs en actrices spelen mee in zijn films om de complexe personages te belichamen (Yves Montand, Simone Signoret, Jean-Louis Trintignant, Jack Lemmon, Sissy Spacek, Romy Schneider…). Zijn talent als verhalenverteller en regisseur opent de deuren van Amerikaanse studio’s, waarmee hij verontrustende, persoonlijke en kritische films maakt waaronder Betrayed, Music Bo en Mad City.

In een carrière van bijna 60 jaar heeft Costa-Gavras nooit opgehouden de geschiedenis, de macht, totalitaire wantoestanden, onrechtvaardigheden en vooroordelen in twijfel te trekken. Met Le Couperet, een grappige en bijtende sociale thriller, valt Costa-Gavras een nieuwe moderne vijand aan, die van het geld van het kapitaal, die hij in zijn laatste opus,  Adults in the room, opnieuw aan de kaak stelt, een briljante – en helaas realistische – klucht tegen de Europese bureaucratie en het management van de Griekse crisis.

Dit jaar heeft het BRIFF een eerbetoon gebracht aan deze immense, diepgewortelde en onverzadigbare filmmaker, die met deze zes titels uit zijn filmografie een stempel heeft gedrukt op de hedendaagse filmgeschiedenis.

Costa-Gavras was aanwezig om dieper in te gaan op zijn oeuvre tijdens een masterclass na de vertoning van Betrayed.

Scroll To Top