Skip to content

Rumba cha cha cha…

Is rumba Congolees

In de jaren 40 ontstond er een soundtrack uit de traditionele Congolese muziek en Cubaanse muziek, die ritme gaf aan de onafhankelijksheidsveranderingen in de Congolese samenleving. Hoe wijdverspreid was deze muziek in Afrika? Wie waren de grote namen? Wat blijft er vandaag over van deze muziek en hun componisten? Het BRIFF maakt de balans op met twee uitzonderlijke documentaires: The Rumba Kings, van Alan Brain en Bakolo Music International, geregisseerd door onze landgenoten Tom Vantorre en Benjamin Viré.

  •  The Rumba Kings, Alan Brain, 2021 
  • Bakolo Music International, Benjamin Viré, Tom Vantorre, 2020 

 


 

CONCERT

Duik samen met het BRIFF de nacht in, en dans op levendige ritmes!

Indépendance, cha cha… De Congolese vertakking van de rumba met zijn deinende noten, vond zijn oorsprong in de jaren 1930 en de beroemde “Son Cubano”. Ze belichaamt al meer dan een halve eeuw de levenslust van het hele Afrikaanse continent. Zoals de gelijknamige rivier stroomt ze er door eenieders bloed. Zin om een duik te nemen? Of je nu Marie-Louise* heet… of niet, kom naar the BRIFF Village en perfectioneer je swing onder begeleiding van onze experts!

WEETJE: Marie-Louise* is de eerste Congolese hit gecomponeerd door Wendo Kolosoy in 1948, een bootmonteur op de Congo-rivier. Het nummer werd opgepikt door Bakolo Music International, de groep die te zien is in de gelijknamige documentaire die dit jaar op het BRIFF wordt vertoond.

 
Wil je er zeker van zijn dat je geen enkele aankondiging mist?

 

Scroll To Top