Spring naar content

Jury & Awards

Internationale

benchetrit

Samuel Benchetrit

Samuel Benchetrit is een Franse regisseur, schrijver, scenarist, theaterauteur en -regisseur en tevens acteur. In 2000 publiceert hij zijn eerste roman, RĂ©cit d’un branleur, gevolgd door Chroniques de l’Asphalte en Le CƓur en dehors, waarvoor hij de Prix Populiste wint.

In 2003 regisseert hij zijn eerste film voor de cinema: Janis et John. Daarna volgt J’ai toujours rĂȘvĂ© d’ĂȘtre un gangster, die de Prijs voor beste Scenario op het Sundance Film Festival wint, en Chez Gino. In 2015 regisseert hij Asphalte, een filmbewerking van zijn roman Chroniques de l’asphalte, welke in de speciale sessies van het Filmfestival van Cannes wordt vertoond. In 2017 maakt hij de beangstigende film Chien en vier jaar later Cette musique ne joue pour personne, vertoond in Cannes.

Samuel Benchetrit is daarnaast ook heel actief in het theater. Nadat hij in 1999 Jean-Louis
en Marie Trintignant in scÚne zet in PoÚmes à Lou van Apollinaire, regisseert hij Comédie sur un quai de gare, gevolgd door Moins deux. Met zijn nieuwe creatie Maman maakt hij in 2021 zijn grote comeback in het theater.

Claire-Bodson

Claire Bodson

Claire Bodson is een Belgische actrice. Ze woont in Brussel en combineert het acteren voor theater en film met het lesgeven.

Recentelijk was ze in de bioscoop te zien in Le Jeune Ahmed en in Tori et Lokita, van de gebroeders Dardenne, in Fils de Plouc van Lenny en Harpo Guit, en in Le plus vivant possible van Delphine Girard.

In het theater speelde ze onder meer in stukken van Tom Lanoye (Qui a peur, Mamma Medea) en Hugo Claus (Dernier Lit).

Catherine-Jacob

Catherine Jacob

De veelzijdige actrice Catherine Jacob maakt haar debuut in de jaren 80. Gedurende haar cinematografische avonturen speelt Catherine
Jacob in een 70-tal films en tv-films in de regie van onder meer E. Chatiliez, F. Quentin, J. Deray, P. Thomas, B. Blier, G. Oury, G. Lauzier, P. Braoudé, P. Leconte, E. Rappeneau, P. Boutron, L. Belvaux, M. Abdallah, T. Benisti, D. Guillo, S. Perrin, V. Giovanni...

Daarnaast ontwikkelt Catherine Jacob ook een carriĂšre op de bĂŒhne, met onder meer een one-woman show Catherine Jacob en tal van boeiende samenwerkingen met J.BonnaffĂ©, H.P. Cloos, R.Topor, J.Savary, G.Hamon, R. DeVos, Ch. Lidon in toneelstukken van MoliĂšre, Jarry, Anouilh, Goldoni, R.Devos, Feydeau...

In 2023 zal Catherine Jacob te zien zijn in een theatercreatie van Ch. Lidon geschreven door J.B Patricot. Ze gaf ook haar stem aan de beroemde Franse musical Le Soldat Rose van Louis Chedid.

Johannes-Kuhnke

Johannes Kuhnke

Johannes Bah Kuhnke evolueert als acteur zowel in theater, film als tv.

Na zijn studies aan de Malmö School of Dramatic Arts en de Stonestreet Screen Acting Workshop aan de New York University, start zijn carriÚre op de planken waar hij onder meer rollen vertolkt in The Three Musketeers, Cabaret en Noce de Figaro.

In 2014 krijgt hij internationale erkenning en lovende kritieken voor zijn hoofdrol in Turist, een film van Ruben Östlund. Deze won de Prix du Jury op het filmfestival van Cannes 2014 in de selectie Un Certain Regard. Hierna zet Johannes zijn internationale carriùre voort in de films Tigers van Ronnie Sandahl en Dune Dreams van Samuel Doux.

Hij is ook te zien in tv-reeksen als The Bridge van Hans Rosenfeldt, The Dreamer van Jeanette Nordahl, en Love and Anarchy van Lisa Langseth.

Wim-Willaert

Wim Willaert

Wim Willaert is Belgisch acteur, regisseur en muzikant. In Frankrijk kreeg Wim bekendheid dankzij zijn rol aan de zijde van Yolande Moreau in de film Quand la mer monte, die bekroond werd met twee CĂ©sars.

In 2012 won Wim op het Festival International du Film d’Amiens de Prijs voor Beste Mannelijke Vertolking voor zijn rol in Offline van Peter Monsaert. In 2016 won hij de Magritte voor Beste Mannelijke Vertolking voor zijn rol in Je suis mort mais j’ai des amis. In Vlaanderen is hij onder meer bekend dankzij zijn rollen in Eigen Kweek en Undercover en voor zijn bijdrage in Cargo van Gilles Coulier.

Wim momenteel te in Music Hole van David Muzenmacher en Gaëtan Liekens. Als muzikant is Wim accordeonist en medeoprichter van de band De Dolfijntjes.

Directors' Week

Michael-Abiteboul

Michael Abiteboul

MichaĂ«l Abiteboul volgde een theateropleiding aan de Ecole RĂ©gionale d’Acteurs in Cannes. Nu wisselt hij af tussen theater, tv en film.

Op de planken goochelt hij tussen klassieke en hedendaagse teksten. Hij werkt een aantal keren samen met Alain Milianti en Stuart Seide. Voor film en tv werkt hij met Bouli Lanners, Michael Haneke, Pierre Jolivet, Fred Grivois, Fabrice Gobert, Claude Miller, CĂ©dric Klapisch, Claude Chabrol, Jean-Xavier de Lestrade, Xiavier Giannoli, Lars Von Trier en Bertrand Blier.

In 2019 prijkt hij op de affiche van Les Crevettes Pailletées, de verrassende succesfilm van Cédric Le Gallo en Maxime Govare. Op tv valt hij op in Le Bureau des Légendes en in Maison Close. In 2022 is hij te zien in La Revanche Des Crevettes Pailletées en in september in Des Gens Biens van Mathieu Donck.

Sophie-Breyer

Sophie Breyer

Sophie Breyer ontdekt cinema via camera acting workshops.

Vanaf 2013 speelt ze in verschillende kortfilms waaronder Babysitting story van Vincent Smitz en Vertiges van Arnaud Dufeys. Ze speelt de rol van Camille in Le Sommeil des amazones van BĂ©rangĂšre McNeese, waarvoor ze de Prijs voor Beste Vrouwelijke vertolking wint op het Brussels Short Film Festival.

Daarna is ze twee seizoenen lang te zien in de succesvolle RTBF-reeks La TrĂȘve. In 2019 speelt ze de rol van Jessica in de tv-reeks Laetitia van Jean-Xavier de Lestrade.

Momenteel prijkt ze op de affiche van La Ruche, de eerste langspeelfilm van Christophe Hermans, waarvoor ze de Prijs voor Beste Vertolking ontving op het filmfestival van Mons, en de Rising Star Award op het festival Alice NellĂ  Cita in Rome, in 2021. Binnenkort start ze met de opnames van het tweede seizoen van de tv-reeks Baraki, waarvan het eerste seizoen beschikbaar is op Netflix

CĂ©cile-Ducrocq

CĂ©cile Ducrocq

CĂ©cile Ducrocq verdeelt haar werk tussen film en tv.

Na haar studies in de politieke wetenschappen verandert ze van koers en regisseert in 2010 haar eerste kortfilm, Tout le monde dit je t’aime (Prix spĂ©cial Unifrance in Cannes). Hierna regisseert ze nog drie kortfilms waaronder La contre allĂ©e, geselecteerd voor La Semaine de la Critique in Cannes en het Sundance Festival. De film won de CĂ©sar voor beste kortfilm in 2015.

Samen met Eric Rochant schrijft ze aan de vijf seizoenen van de tvreeks Le Bureau des légendes en aan Dix pour cent. In 2020 regisseert ze haar eerste langspeelfilm, Une femme du monde, die op het festival van Deauville werd gepresenteerd. Laure Calamy, die de hoofdrol vertolkt in deze film, werd hiervoor genomineerd voor de Césars.

Hetzelfde jaar creĂ«ert CĂ©cile Ducrocq samen met Benjamin Adam, haar eerste tv-reeks L’OpĂ©ra, waarvan ze
zowel scenariste, regisseuse en showrunner is. De reeks werd uitgezonden in 2021 en het tweede seizoen is net verfilmd.

Emmanuel-Marre

Emmanuel Marre

Emmanuel Marre is een Franse regisseur die een filmopleiding volgde aan de Belgische filmschool IAD. Nu woont en werkt hij in Parijs en Brussel.

In 2016 regisseert hij de kortfilm Le film de l’étĂ©, waarvoor hij de Grand Prix van het Festival international du court mĂ©trage
de Clermont-Ferrand en de Prix Jean Vigo ontvangt. In 2018 regisseert hij de middellange film D’un chñteau l’autre, die de Pardino d’oro voor Beste Kortfilm wint op het filmfestival van Locarno en de Bayard d’or voor Beste Kortfilm op het festival van Namen.

Na een rijk gevulde carriÚre in het korte format, zet hij zijn eerste stappen in het lange genre met Rien à foutre, geregisseerd in duo met Julie Lecoustre. In België was de film te zien in maart 2022. De film werd geselecteerd voor de Semaine de la Critique van het Filmfestival van Cannes 2021 en ontving er de Prix de la fondation Gan.

Nationale

Xavier-Leherpeur

Xavier Leherpeur

Al vanaf zijn jongste jaren is hij gebeten door film. Een aaneenschakeling van toevalligheden brengt hem op het pad van filmrecensent: een baan waar hij als tiener al van droomde, maar nog lang niet wist dat hij ooit de kans zou krijgen om er zijn beroep van te maken.

Ondertussen werkte hij reeds samen met vele tijdschriften waaronder Studio CinĂ© Live, TĂȘtu, La SeptiĂšme obsession, L’Obs en recentelijk Frenchmania. Op tv werkte hij mee aan het programma Le Cercle op Canal+ en presenteerde hij zeven jaar lang de filmrubriek
in La Matinale op Canal+, waarna hij aan de slag ging als columnist bij Itélé.

Op de radio is hij al vijftien jaar vaste medewerker van Le Masque et la Plume op France Inter. Sinds drie jaar is hij er ook presentator van het programma Une heure en séries.

Frédérique-Moidon

Frédérique Moidon

Na haar studies in moderne literatuur, start Frédérique Moidon haar carriÚre in 1988 als casting-assistente op de film La vie est un
long fleuve tranquille van Etienne Chatiliez en vervolgens als casting-director op La DiscrĂšte, van Christian Vincent.

In de daaropvolgende 22 jaren werkt ze met regisseurs als Nicole Garcia, Christian Vincent, BenoĂźt Jacquot, Philippe Le Guay, CĂ©dric Klapisch, Claude Miller, Pierre Jolivet, Philippe Grandrieux, Jean-Paul Rappeneau, en vele anderen.

Sinds 2006 is ze talent agent bij het agentschap Artmedia, waar ze zowel acteurs, actrices als regisseurs en scenaristen vertegenwoordigt.

Hugo-Revello

Hugo Revello

Na zijn filmstudies en tal van filmsets in het Zuiden van Frankrijk maakt Hugo Revello zijn eerste stappen in de filmindustrie bij Films du
Losange waar hij op de internationale dienst als assistent van de verantwoordelijke van de festivals werkt.

Begin 2020 treedt hij in dienst bij Kinology, een internationaal sales- en (co)productiebedrijf, dat enkele van de meest ambitieuze en innovatieve projecten op de markt vertegenwoordigt, zoals Annette van Leos Carax en Spring Breakers van Harmony Korine. Hij begeleidt er ook de internationale talenten van vandaag en morgen zoals onder meer Mia Hansen-Love, Nadav Lapid, Ana Lily Amirpour, Terry Gilliam en binnenkort Nanni Moretti, Michel Gondry en Bertrand Bonello.

Hugo werkt er als sales agent en aankoopcoördinator

FIPRESCI Jury

Stanislas-Ide

Stanislas Ide

Stanislas Ide is filmjournalist voor MĂ©tro Belgique sinds september 2018 en werd voornamelijk opgeleid tijdens festivals.

Eerst werkte hij in de logistieke organisatie van de LUX-prijs van het Europees Parlement, daarna voor de programmatie van het onderdeel “Giornate degli Autori” van het filmfestival van VenetiĂ«.

Sinds 2019 is hij ook serierecensent voor de RTBF en sinds 2020 schrijft hij voor de filmpagina’s van Sudpresse en Soirmag.

Chiara-Spagnoli-Gabardi

Chiara Spagnoli Gabardi

Chiara Spagnoli Gabardi werkt als filmrecensente en -journaliste en verslaat thema’s over cultuur en duurzaamheid.

Met een diploma in Politieke Wetenschappen, een Master in Screenwriting & Film Production, en studies aan het Lee Strasberg Theatre & Film Institute, werkt Chiara sinds 2003 in de pers, bij internationale tijdschriften en radio- en televisieomroepen. Ze werkt ook als producente voor Europese en Amerikaanse producties.

Daarnaast is Chiara een beeldend kunstenares met eco werken die in verband staan met haar taalgebruik: de titel van elk schilderij is geïnspireerd op de materialen die ze op het doek recycleert. Haar ‘Material Puns’ werden reeds tentoongesteld in vier continenten, verspreid over tien landen.

Ze is een toegewijde ARTivist, doneert haar werken aan de doelen en humanitaire organisaties die ze steunt, en is Professor of Phenomenology of Contemporary Arts aan het Istituto Europeo di Design in Milaan.

Jan-Storo

Jan StorĂž

Jan Storþ is filmrecensent voor “Khrono” (khrono.no) - een dagblad dat in handen is van negen universiteiten in Noorwegen. Het blad bericht over hoger onderwijs en onderzoek op nationaal niveau.

Daarnaast schrijft hij voor de filmtijdschriften Cinema (cine.no) en Z (znett. no). Verder is hij hoogleraar sociale pedagogie aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Oslo Metropolitan University, evenals auteur van zeven boeken.

Zijn voornaamste interesse gaat uit naar arthouse films en films komende uit regio’s buiten de dominante mainstream USA/ Europese filmscene (landen in het Zuiden).

Europese Jeugdjury

Lotte-Bax

Lotte Bax

Nederland

Lucrezia-Dal-Toso

Lucrezia Dal Toso

Italië

Malo-Gauvin-Drillaud

Malo Gauvin-Drillaud

Frankrijk

Dordje-Petrovic

Đorđije Petrović

Servië

Polar-Vaes

Polar Vaes

België

Editing Jury

Marc-Bastien

Marc Bastien

Frédérique-Broos

Frédérique Broos

Ewin-Ryckaert

Ewin Ryckaert

BRIFF AWARDS 2022

INTERNATIONAL
COMPETITION

GRAND PRIX: 11.000€

2.500€ for the distributor or the person holding the rights for the film’s distribution offered by Circles Group*

1.500€ for the film offered by Circles Group

2.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000€ offered by De Morgen

for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

JURY PRIZE: 8.500€

1.500€ for the film offered by Circles Group

2.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000 offered by De Standaard for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

AUDIENCE AWARD: 3.500€

FOR ONE FILM EITHER IN INTERNATIONAL COMPETITION OR IN THE DIRECTORS’ WEEK COMPETITION

1.500€ for the film production company

2.000€ offered by La Libre Belgique for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

DIRECTORS' WEEK
COMPETITION

GRAND PRIX: 9.500€

2.500€ for the director offered by Brussels Capital Region

2.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000 offered by De Standaard for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

JURY PRIZE: 8.000€

1.000€ for the director offered by CinĂ©Femme

2.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000 offered by De Standaard for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

AUDIENCE AWARD: 3.500€

FOR ONE FILM EITHER IN INTERNATIONAL COMPETITION OR IN THE DIRECTORS’ WEEK COMPETITION

1.500€ for the film

2.000€ offered by La Libre Belgique for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

NATIONAL
COMPETITION

GRAND PRIX: 10.000€

1.500€ offered by BCOH for the distributor, or the person holding the rights for the film’s distribution*

1.500€ offered by BCOH for the film

2.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000€ offered by De Standaard

for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film*

JURY PRIZE: 6.500€

1.500 offered by the Cultural Department of the City of Brussels

5.000 offered by De Standaard

AUDIENCE AWARD: 2.000€

1.000€ for the distributor or the person holding the rights for the film’s distribution*

1.000€ for the film

BEST ACTRESS: 1.000€

BEST ACTOR: 1.000€

BEMONTAGE AWARD

One year license for Media Composer | Ultimate + Avid DnxID offered by Avid + 1.000€ offered by BOXON / Post-Production Image & Sound for the film editor

TV BROADCASTING RIGHTS

EUROPEAN YOUNG JURY AWARD

10.000€ in TV broadcasting rights by RTBF*
4.000€ in TV broadcasting rights by BeTV*

EUROPEAN YOUNG JURY AWARD

Honorary award

FIPRESCI AWARD

Honorary award

*For a film which will be distributed in Belgium

Scroll naar boven