Spring naar content

Awards & Jury's

BRIFF AWARDS 2021

International Competition

Jury : Samuel Theis, Marilyne Canto, Helena Noguerra, Tómas Lemarquis, Olivier Masset-Depasse

° GRAND PRIX °

Limbo
Ben Sharrock
2019 / UK / 103’

2.500€ for the distributor or the person holding the rights for the film’s distribution offered by Circles Group
1.500€ for the film offered by Circles Group
5.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000€ offered by De Morgen
for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film

° JURY PRIZE °

Yong An Zhen Gu Shi Ji
Shujun Wei
2021 / China / 123’

5.000€ offered by La Libre Belgique for the purchase of media advertising space as part
of the promotion of the film

° AUDIENCE AWARD ° 

Olga
Ellie Grappe
2021 / Switerland, Ukraine, France / 85’

1.500€ for the film
5.000€ offered by La Libre Belgique for the purchase of media advertising space as part
of the promotion of the film

Directors' week

Jury : Galatea Bellugi, Julie Lopes Curval, Geert Van Rampelberg, Tatiana Rojo, Laura Wandel, Vincent Bal

° GRAND PRIX °

Le Kiosque
Alexandra Pianelli
2020 / France / 78’

2.500€ for the director
5.000€ offered by La Libre Belgique for the purchase of media advertising space as part
of the promotion of the film

° JURY PRIZE °

Soy Libre
Laure Portier
2021 / France, Belgium / 78’

1.500€ for the director offered by CinéFemme
5.000€ offered by La Libre Belgique for the purchase of media advertising space as part
of the promotion of the film

° SPECIAL MENTION °

A Metamorfose dos Pássaros
Catarina Vasconcelos
2020 / Portugal / 101’

° EUROPEAN YOUNG JURY AWARD °

Jury : Ignace Maekelbergh, Mladen Pechevski, Zofia Mizgalewicz, Pau Vall Capdet


A Metamorfose dos Pássaros
Catarina Vasconcelos
2020 / Portugal / 101’

National Competition

Jury : Arnaud Dumatin, Dorothée Grosjean, Lucie Desquiens

° GRAND PRIX °

Lucie perd son cheval
Claude Schmitz
.
2021 / Belgium, France / 81’

3.000€ offered by BCOH for the distributor, or the person holding the rights for the film’s distribution
2.000€ offered by BCOH for the film
5.000€ offered by La Libre Belgique & 5.000€ offered by De Morgen
for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film

° JURY PRIZE °

Kom hier dat ik u kus
Sabinne Lubbe Bakker
& Niels Van Koevorden
2020 / Belgium, Holland / 100’

2.500 offered by the Cultural Department of the City of Brussels

° AUDIENCE AWARD °

Le cœur noir des forêts
Serge Mirzabekiantz
.
2021 / Belgium, France / 104’

1.500€ for the distributor or the person holding the rights for the film’s distribution
1.500€ for the film

° BEST ACTRESSES & ACTORS °

in

Phèdre ou l'explosion des corps confinés
Méryl Fortunat-Rossi.
2021 / Belgium, France / 67’

2.000€ offered by the Cultural Department of the City of Brussels

° CINEVOX AWARD °

Jury : Colette Sodoyez, Vincent Legros, André Pasquasy


Kom hier dat ik u kus
Sabine Lubbe Bakker & Niels Van Koevorden
2020 / Belgium, Holland / 100’

A release in a UGC cinema in Brussels for a Belgian fiction film for one week

TV BROADCASTING RIGHTS

° RTBF °

Quo Vadis
Jasmila Žbanić
2020 / Bosnia and Herzegovina / 102’

10.000€ in TV broadcasting rights by RTBF

° BeTV °

Olga
Ellie Grappe
2021 / Switzerland, Ukraine, France / 85’

4.000€ in TV broadcasting rights by BeTV

International

Marilyne canto

Marilyne Canto

Marilyne Canto studeert in 1990 af aan de school van het Théâtre National de Strasbourg (TNS) en debuteert op de planken onder leiding van Jacques Lasalle et van Jean Jourd’heuil. Het avontuur gaat voort voor de camera’s van onder andere Claude Chabrol, Dominique Cabrera, Manuel Poirier, Pierre Salvadori, René Féret, Maïwenn en Robert Guédiguian. De actrice speelt eveneens in verscheidene tv-films, met onder andere William Karel en Alain Tasma. Parallel met haar carrière als actrice toont ze haar liefde voor cinema ook als assistente van Philippe Garrel en als regisseur van meerdere kortfilms: Nouilles, dat de Grote Prijs behaalt op het festival van Brest, en Fais de beaux rêves, dat in 2007 wordt bekroond met de César voor de beste kortfilm en met de Grote Prijs op de festivals van Clermont-Ferrand en Belfort. Vervolgens zet ze de stap naar de langspeelfilm met Le Sens de l’humour, dat wordt geselecteerd door Locarno en ondersteund door de fondation Gan. Ze regisseert eveneens Faire la paix, een documentaire voor Arte. Ze is ook te zien in vele debuutfilms, zoals Après la guerre van Annarita Zambranno of Le Ciel étoilé au-dessus de ma tête van Ilan Klipper. Ze is tevens te zien in de reeks Alex Hugo, aan de zijde van Samuel Le Bihan. Dit jaar is ze te zien in Ibrahim van Samir Guesmi en in Presque, de volgende film van Bernard Campan.

Tomas Lemarquis

Tómas Lemarquis

Tómas Lemarquis begint zijn filmcarrière in zijn geboorteland Ijsland met de vertolking van de rol van Noi in Noi the Albino. De film wordt in de hele wereld met tal van prijzen overladen en Tómas Lemarquis wordt genomineerd als beste acteur op de European Film Awards van 2003. Een nominatie die ervoor zorgt dat hij het jaar daarop meteen als één van de rijzende sterren van de Europese cinema geldt. De acteur is te zien in tal van Europese films en tv-films, waarna hij rollen krijgt in grote internationale blockbusters, zoals Snowpiercer, 3 Days To Kill, X-Men Apocalypse en Blade Runner 2049. Hij is eveneens één van de hoofdrolspelers van de film Touch Me Not van Adina Pintilie, laureaat in 2018 van de Gouden Beer op het festival van Berlijn. In 2021 is hij te zien in de reeks Gone For good.

Helena Noguerra

Helena Noguerra

Zei iemand veelzijdig talent? Helena Noguerra kan àlles: ze is mannequin, presentatrice, actrice, regisseur maar ook auteur van romans en theaterstukken (waaronder een stuk in scène gezet door een zekere Mr. Nul ofte Dominique Farrugia). Haar discografie omvat tot op heden zeven soloalbums en diverse samenwerkingen. Ze speelde in meer dan een twintigtal films, waarbij ze onbeschroomd rollen vertolkt zoals gewiekste verleidster in komedies als L’arnacoeur van Pascal Chaumeil, huisvrouw (La vie domestique van Isabelle Czajka) of Interpol-agente (La marque des anges van Sylvain White). In 2008 regisseert ze de kortfilm Peep-Show Heros voor de collectie X Femmes van Canal+, en vervolgens de documentaire Striptease burlesque ou la philosophie du corset. Ze is ook de auteur van drie romans: L’ennemi est à l’intérieur, Et je me suis mise à table (beide bij Denoel) en Ciao Amore (Flammarion). In 2022 zal ze in het theater te zien zijn met La reine de la piste, een recital rond haar albums in een mise-en-scène van Pierre Notte.

Olivier Masset-Depasse

Olivier Masset-Depasse

Al in zijn eerste kortfilms, Chambre froide (2000) en Dans l’ombre (2004), filmt Olivier Masset-Depasse vastberaden, vrouwelijke personages die tot alles bereid zijn om hun doel te bereiken. Deze twee kortfilms worden bekroond met een zestigtal prijzen in festivals over de hele wereld. Illégal, zijn tweede langspeelfilm, is een psychologische thriller tegen een maatschappijkritische achtergrond die de SACD-prijs krijgt op de 42ste Quinzaine des Réalisateurs in Cannes en genomineerd wordt voor de Césars van 2011. In 2014 draait hij een tv-film voor Canal Plus, de politieke thriller Sanctuaire, die twee gouden FIPA’s wint op het festival van Biarritz. In 2019 wordt de psychologische thriller Duelles in “special presentation” vertoond op het TIFF. De film krijgt een erg lovend onthaal in de VS. Momenteel bereidt Olivier Masset-Depasse de Amerikaanse remake van Duelles voor, met Jessica Chastain en Anne Hathaway in de hoofdrollen, waarna hij aansluitend het derde luik van Largo Winch zal draaien.

SamuelTheis1

Samuel Theis

Samuel Theis, geboren in 1978, studeert dramatische kunst aan de École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre in Lyon. Hij schrijft zich vervolgens in voor het scenarioatelier van de Fémis alvorens zijn eerste langspeelfilm te regisseren, Party Girl, geïnspireerd op het leven van zijn moeder. De leden van zijn familie spelen hun eigen rol in deze film op de grens tussen documentaire en fictie, die gecoregisseerd werd door Marie Amachoukeli en Claire Burger, en in 2014 de selectie « Un Certain Regard » in Cannes opende en de Caméra d’or won. Samuel Theis is eveneens acteur en theaterregisseur. Zijn tweede langspeelfilm, Petite Nature, werd geproduceerd door Caroline Bonmarchand (Prijs Toscan du Plantier voor beste productrice in 2021) en tijdens een speciale vertoning voorgesteld in de Semaine de la Critique tijdens het laatste Festival van Cannes.

Directors' Week

Galatea Bellugi

Galatea Kraghede Bellugi

Kraghede Bellugi werd in Parijs geboren uit een Italiaanse vader en een Deense moeder. Ze debuteert in het Théâtre du Soleil in Le Dernier Caravansérail geregisseerd door Ariane Mnouchkine. In 2016 vertolkt ze in Keeper van Guillaume Senez een meisje van 15 dat zwanger wordt van haar eerste liefde. Haar prestatie voor deze rol levert haar een nominatie op als Revelatie bij de Césars en de Prijs voor de Beste Vertolking op het Filmfestival van Marrakesh. In 2017 vertolkt ze de rol van Anna in l’Apparition, in een regie van Xavier Giannoli. Het is een duidelijke bevestiging van haar talent als actrice, die haar een nominatie voor de César van Beste Vrouwelijke Belofte oplevert. In hetzelfde jaar speelt de jonge vrouw ook voor het eerst in Italië, in de film Il Raggazo Invisibile 2 van Gabriele Salvatores. Haar talent strekt zich nog verder uit, want ze zingt aan de zijde van Mathieu Amalric in de muzikale komedie Tralala van de gebroeders Larrieu. Dit jaar speelt ze samen met Matthieu Lucci en onze landgenote Emilie Dequenne in La Mort D’Albino Rodrigue, een film in een regie van Christine Dory.

Geert Van Rampelberg

Geert Van Rampelberg

Vlak na het behalen van zijn diploma aan de Studio Herman Teirlinck richt Geert Van Rampelberg het theatergezelschap Olympique Dramatique op en debuteert hij in 1997 op de televisie. In 2003 levert zijn acteerdebuut in de cinema, in De Zaak Alzheimer van Erik Van Looy, hem onmiddellijk een grote erkenning op bij het publiek, dat in hem een echte Belgische acteur ziet, die erg gegeerd is op televisie, in de cinema, op het theater en bij zangvoorstellingen. In 2012 krijgt hij de Prijs van Beste Acteur op het filmfestival van Oostende voor zijn sterke prestatie in de film Tot Altijd van Nic Balthazar. Datzelfde jaar is hij eveneens te zien in The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen, dat genomineerd werd voor de Oscars. In 2018 neemt hij een nieuwe uitdading aan door de hoofdrol te spelen in de nieuwe Belgische reeks De Infiltrant. Buiten onze landsgrenzen gaf Geert eveneens blijk van zijn grote talent, met name in La Tierra roja, een Argentijnse langspeelfilm van Diego Martínez Vignatti, en in Caverne, de fel opgemerkte kortfilm van Delphine Girard.

Julie Lopes Curval

Julie Lopes Curval

Na studies fotografie en dramatische kunst wordt Julie Lopes Curval coscenariste van Une affaire qui roule van Eric Véniard en van Rôle de sa vie van François Favrat. Haar eerste langspeelfilm, Bord de Mer, wordt op de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes in 2002 bekroond met de Caméra d’Or. Haar volgende films, Toi et Moi, Mères et Filles en Le beau Monde, worden ruim verdeeld in Frankrijk en krijgen ook een internationale release met selecties in tal van festivals, zoals het Montréal World Film Festival, het Chicago International Film Festival en het festival van Cannes. Voor Arte regisseert ze L’Annonce dat de Prijs voor de Beste Regie krijgt op het festival van la Rochelle in 2015.

Tatiana Rojo

Amou Tati (Tatiana Rojo)

Amou Tati, van Ivoriaanse origine, wordt geboren in Le Havre. Ze is nog erg jong wanneer ze naar San-Pédro verhuist waar ze het theater ontdekt en, wanneer ze amper tien is, de Prijs voor beste actrice wint van de wedstrijd Mini Variétoscope. Vier jaar later wordt ze genomineerd als beste nationale actrice van de Ivoorkust dankzij haar vertolking in La Ville Maglodidi van Paul Akoto Yao. Op haar achttiende trekt ze naar Parijs waar ze tal van kleine rollen vertolkt. In 2002 is ze te zien in Fatou l’espoir van Daniel Vigne en in 2008 staat ze op de affiche van La Rivale van Edouard Carrion. In 2015 wordt de jonge actrice verkozen tot beste actrice op het Filmfestival van Montréal voor haar rol in Danbé la tête haute van Bourlem Guerdjou. Een bekroning die meer dan terecht is, zoals blijkt uit haar prestaties in Les Rayures du zèbre aan de zijde van Benoît Poelvoorde of in Mon Ket samen met François Damiens. Ze ontplooit ondertussen haar acteertalent ook verder op de planken met Amoutati à l’état brut, een eerste stuk gecreëerd in 2009, dat gevolgd wordt door Amoutati, la Dame de fer, een humoristische one-woman-show in een regie van Eric Checco die hoge ogen gooit op het Festival van Avignon. In 2015 is ze te gast in het Théâtre Trévise in Parijs. Sindsdien rijgt ze de successen aaneen: in Frankrijk, op de Francophonies en Limousin en in het Apollo Théâtre, maar ook in de rest van Europa en in Afrika, met name tijdens de Marché des Arts du Spectacle van Abidjan. Haar bijdrage aan de nationale en internationale uitstraling van de Ivoorkust levert haar de Prix d’Excellence des Arts Vivants 2016 op die ze ontvangt uit handen van Zijne Excellentie Alassane Ouattara. Momenteel werkt ze aan de adaptatie van haar stuk La Dame de fer, en voorts zal ze ook te zien zijn op TV5 in Les Héritières van Nolwenn Lemesle.

Vincent Bal

Vincent Bal

Met een diploma van het Sint-Lucasinstituut op zak treedt Vincent Bal toe tot de grote familie van de Zevende Kunst als cineast-tekenaar. Na tal van fel opgemerkte kortfilms te hebben geregisseerd, zoals The Bloody Olive in 1996, behaalt hij met zijn eerste langspeelfilm Man van Staal de Juryprijs op het Festival voor de jeugdfilm van de Berlinale. Drie jaar later haalt hij met Minoes zo’n miljoen toeschouwers. Dan volgen een animatiereeks (Kika & Bob) en Het Zigzagkind, een adaptatie van het boek van David Grossman, een emblematische figuur van de Israëlische literatuur. In 2014 maakt hij de musical Brabançonne, waarin hij acteurs uit Vlaanderen en Wallonië regisseert. Sinds 2016 kent Vincent veel succes op de sociale netwerken als « shadowlogist », waarbij hij tekeningen maakt op basis van schaduwen gevormd door alledaagse objecten. Sinds 2001 is hij eveneens docent aan de afdeling cinema van het KASK in Gent.

Laura Wandel

Laura Wandel

Na haar filmstudies aan het IAD (Institut des Arts de Diffusion, België) reisde Laura Wandel met haar afstudeerfilm, Murs (2007), naar festivals over de hele wereld. Ze regisseerde nadien nog twee andere kortfilms, O Négatif (2011) en Les corps étrangers (2014). De laatste werd geselecteerd voor de Officiële Competitie op het Filmfestival van Cannes in 2014. Haar eerste langspeelfilm, Un Monde, werd in 2021 op het filmfestival van Cannes geselecteerd in de sectie Un Certain Regard en won er de FIPRESCI-prijs. Op dit moment is ze aan het schrijven aan haar tweede langspeelfilm.

National

Lucie Desquiens

Lucie Desquiens

Na een bachelor in de sociale en politieke wetenschappen te hebben behaald aan het University College in Londen, gevolgd door een master in openbaar en privémanagement aan de HEC Paris et Sciences Po, treedt Lucie Desquiens in 2019 toe tot Charades. Het in 2017 door Carole Baraton, Yohann Comte en Pierre Mazars opgerichte Charades is een bedrijf voor internationale filmverkoop en coproducties.
Lucie is verantwoordelijke voor de aankopen en voor de verkopen aan Oost-Azië, Portugal, Scandinavië, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika.

Arnaud Dumatin

Arnaud Dumatin

Terwijl hij ook voor verscheidene festivals en culturele structuren werkt, treedt Arnaud Dumatin in 2001 toe tot de ploeg van het Festival La Rochelle Cinéma. Na er verscheidene functies te hebben uitgeoefend, wordt hij begin 2018 algemeen co-afgevaardigde van het festival. Het in 1973 opgerichte, niet-competitieve Festival La Rochelle Cinéma dat in juli 2022 zijn 50ste verjaardag zal vieren, vertoont elk jaar, in diverse secties (retrospectieves, hommages, ontdekkingen...), meer dan 200 films uit de hele wereld, zowel recent als ouder, uit alle cinematografische genres. Naast vurig filmliefhebber is Arnaud Dumatin ook auteur, componist, vertolker van de groep Institut, waarvan het laatste album, L’effet waouh des zones côtières, recent werd uitgebracht.

Dorothée Grosjean

Dorothée Grosjean

Dorothée Grosjean begint haar carrière aan de zijde van de distributiedirecteur van Gaumont (die later, ten gevolge van de joint venture met Disney, algemeen directeur wordt van Gaumont-Buena Vista International). Vervolgens treedt ze toe tot Public Système Cinéma om de public relations te verzorgen van internationale festivals: Deauville (Amerikaanse film), Cognac (politiefilm), Gérardmer (fantastische film)... Zes jaar later keert ze terug naar Gaumont, op de internationale afdeling dit keer, voor een korte periode op de marketingdienst, dan de verkoop, en vervolgens de promotie van films in het buitenland. In 2011 begint ze aan haar carrière als artistiek agente, een functie die ze nog altijd uitoefent bij Cinéart.

Europese Jeugdjury

Ignace Maekelbergh

Ignace Maekelbergh

Belgium

Mladen-Pechevski

Mladen Pechevski

Bulgaria

Zofia Mizgalewicz

Zofia Mizgalewicz

Poland

Pau_Vall-Capdet

Pau Vall Capdet

Spain

Cinévox jury

colette-sodoyez

Colette Sodoyez

Colette Sodoyez vit à Bruxelles, est comédienne au théâtre, fait des doublages de voix et de l'improvisation.
Vincent Legros

Vincent Legros

Vincent Legros vit à Spa et est un passionné de cinéma. Il participe à l'organisation du Festival du Film de Spa ainsi qu'au Festival du Film International policier de Liège.

andré-pasquasy

André Pasquasy

André Pasquasy réside à Liège et a été figurant dans de nombreux films. Sa passion pour le cinéma remonte aux années 70. Il est fils de réalisateur.

Scroll naar boven